NKI SMKA
Sila daftar untuk masuk ke laman ini.Anda bukan ahli web nki?Tidak mengapa,teruskan melayari..Namun seeloknya daftar(register) dahulu.Laman web ini terbuka kepada semua pelajar smka,tidak mengira apa jua status anda disekolah.Wallahuallam

NKI SMKA

Laman yang menyatukan semua pelajar smka seluruh Malaysia dalam membina satu keutuhan ukhwah yang membawa ke syurga.Insyaallah..
 
HomePortalCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." (Al-Baqarah : 216) "Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya." (Al-Baqarah : 286)
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar
KALENDER
iluvislam
iluvislam
Latest topics
» Di mana hilangnya personaliti pelajar sekolah agama?
Tue 9 Oct - 18:51 by yusra

» krang kyakinan diri..
Tue 9 Oct - 18:46 by yusra

» impian
Tue 9 Oct - 18:39 by yusra

» Layakkah aku?? buangkan sahaja...
Thu 19 Jan - 23:31 by Diya Sena

» Syukran
Fri 6 Jan - 23:46 by uckiller

» Lagu Nadwah~
Wed 14 Dec - 19:46 by myra dyla

» NKI WALLPAPER 2
Mon 7 Nov - 23:43 by farah

» Legasi Kepimpinan
Fri 5 Aug - 23:26 by ahmad amin idris

» Ayuh Amilin
Thu 21 Jul - 11:06 by hUrUn aIn

Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest

None

Most users ever online was 19 on Fri 19 Nov - 22:48
Social bookmarking
Social bookmarking Digg  Social bookmarking Delicious  Social bookmarking Reddit  Social bookmarking Stumbleupon  Social bookmarking Slashdot  Social bookmarking Furl  Social bookmarking Yahoo  Social bookmarking Google  Social bookmarking Blinklist  Social bookmarking Blogmarks  Social bookmarking Technorati  

Bookmark and share the address of NKI SMKA on your social bookmarking website

Bookmark and share the address of NKI SMKA on your social bookmarking website

Share | 
 

 Pengaruh Hiburan Korea..

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Wan Syahirah Wan Jafri
AKTIF
AKTIF


Posts : 37
Join date : 20/11/2010
Age : 22
Location : Taman Melati,Setapak,Kuala Lumpur

PostSubject: Pengaruh Hiburan Korea..   Tue 30 Nov - 13:03

Ana nak minta pendapat semua tentang isu pengaruh korea ni. Di sekolah,ramai sahabat2 yang begitu obses dengan korea ni. Alhamdulillah ada antara sahabat2 ni yang nak cuba berhenti daripada hiburan yang sememangnya lagho dan semakin menular dalam kalangan remaja pada masa ni. Tapi disebabkan pengaruhnya semakin meluas menyebabkan sahabat2 ni sukar nak tinggalkan pengaruh hiburan korea ni. Ana sendiri pun hanya membantu mereka sekadar termampu untuk mengurangkan pengaruh tersebut dalam diri mereka. kalau boleh ana nak minta pendapat sahabat2 dan sahabiah2,bagaimana utk mengatasi masalah pengaruh korea ni??
Back to top Go down
View user profile http://durratul-islam.blogspot.com
harith
AKTIF
AKTIF


Posts : 45
Join date : 26/11/2010
Age : 22
Location : kluang,johor

PostSubject: Re: Pengaruh Hiburan Korea..   Fri 3 Dec - 1:13

Assalammualaikum,
ye memang benar,hburan korea nie mmng da mnular bgai anak2 ular mnetas dr telur..dlu prmpuan jerk,skrng da trjbak kpd para pria..apabila ana mnegur mreka direct ckp "ala just a music ok,aku suke2 jer,lgipun ko asal nk sibuk..aku pnyer minat,suke ati aku la"..memng la just a music,tp nie da smpai mlalaikan,,mmng x ptt.bg ana tiada arti kata "jgn mnyibuk tepi kain org" dlm Islam,kerana Nabi Muhammad s.a.w brsabda bhwa "agama itu nasihat..."

cara untuk kita utk mngurngkan gjala ini ialah with Islam,harmoni..secra harmoni..pneguran yg mmberi manfaat..kita ushakan utk mmbri prkara ngatif dlm mndgr hburan korea ini dgn mmbri pnjelasan yg tepat mngenainya.

bg ana,,lagu nyer x lah sdp ddgar sbb kita x thu mksudnya,,jd drng cube utk tngok video korea nie.mashaallah..mmg truk..pakaian mreka mmng mmbuatkan remaja skrang pnyer nafsu membuak buak.skali tngok ok still leh ckp 'astaghfirullah',tp lame2 da jd cam dadah.."ketagih"sngat.smpai beli mjalah korea lg tu..

bg ana,kita leh cbe ungkitkan msalah nie dlm pnceramahan yg kita lkukan di asrama/surau..kerana klaw mngikut ana,plajar asrama nie nyer prngai msti induknya dr surau juga..jd kite gunekan surau kita sbaik mungkin..articles2 juga amat berfaedah jika kita buat sndiri dan sbr2kan dmana2 shj trmasuklah di intrnet nie..tp article mngunakan cra video lebih mmberi kesan dgn kita brusaha istiqamah mlakukannya dgn mnyebarkannya..tnpa henti.insyaallah~Allah bersama kita.kita bukan duduk di hutan dimana yg kuatlah yg menang,tp kita duduk dalam sbuah masyarakat,yang benarlah yang menang..

bnyakkan usha kita mlakukan da'wah,btulkan juga niat kita utk mlakukan da'wah,kita lkukan krana Allah,bukan utk ke'glamour'an..usaha tangga kejayaan,tegurlah dgn cara yg 'harmoni'..

wallahua'lam~
Back to top Go down
View user profile
asri yussof
AKTIF
AKTIF


Posts : 39
Join date : 26/11/2010
Age : 22
Location : Pasir mas kelantan

PostSubject: Re: Pengaruh Hiburan Korea..   Fri 3 Dec - 12:48

ye.hiburan korea memang telah menular di malaysia dan secara khususnya kpd kwn2 kita di sekolah...
contohnya seperti cerita yg smakin berkembang...seperti my girls,sassy girls,200 pauns beauty and anthings....
ana skong harith..seperti kita bleh sebarkan risalah2 dan mcm2 lgi.....
anta semuakan badar di sek...cbe sdaya upaya untuk mengurangkaN MASALAH INI..
Back to top Go down
View user profile
ahmad amin idris
SANGAT AKTIF
SANGAT AKTIF


Posts : 97
Join date : 18/11/2010
Age : 22
Location : Kuala Lipis

PostSubject: Re: Pengaruh Hiburan Korea..   Sun 5 Dec - 15:17

Assalammualaikum,
ana sokong apa yg telah dicadangkan oleh sahabat seperjuangan ana, saudara harith,
di sini ana ingin berkongsi serba sedikit pengalaman ana, pada masa dahulu, ana juga meminati hiburan2 tersebut belatarkan barat, hinggakan ana ingin artis tersebut masuk islam, pada masa itu pemikiran ana hanyalah berlandaskan nafsu semata-mata...betapa bahayany pengaruh ini terhadap syabab....ttp alhamdulillah, skrng ana dapat membuang perkara tersebut dari diri ana,

bagi ana, hanya IMAN dapat memegang kita dari terus melakukan perkara2 tersebut.. dan ana
ingin memperingatkn kpd antum dan antunna semua, binalah IMAN,binalah IMAN, binalah IMAN, ia merupakan komponen yg sgt pntng dalm kehidupan kita skrng ykni zaman fahsya' wa munkar....

dgn IMAN, segala-galany beres.....binalah iman, RASAKANNYA SENDIRI.....ana tidak mmpu
mmberi gambaran tersebut kpada antum dn antunna.....
Back to top Go down
View user profile
Hafiz Hafifi
SANGAT AKTIF
SANGAT AKTIF


Posts : 73
Join date : 18/11/2010
Age : 22
Location : jerantut

PostSubject: Re: Pengaruh Hiburan Korea..   Mon 6 Dec - 0:41

tepuk dada tanya iman...
tepuk dada tanya selera...

selera dan iman.konsep sama tapi paksinya berbeza..
iman paksinya?semua dah tau,dah terang lagi berspotlight x yah susah nak ckp.
selera paksinya?nafsu..kan3!!

pengaruh korea makin menjadi-jadi.ramai sangat yg ketagih sampaikan facebook,handset,avatar,gambar,kandungan pendrive hatta surat khabar pun kecoh ttg perkara ni.bagaikan menjadi satu fenomena(terutama pada kaum hawa).

back to basic..kita lihat knpa korea pnye pgaruh ni luas.adakah kerana muziknya?penampilannya?gaya?trend?or lain2?tidak!!kerana selera terhadap individu dalam band tersebut.sbgai contoh group SUPER JUNIOR.berdasarkan beberapa survey,mereka ske pd group ni bkan kerana MUZIKNYA or RENTAKNYA,tetapi kerana mereka yg menganggotai group tersebut.kacak dan bergaya or cantik dan seksi.sehinggakan ada pulak yg nak cop nk yg mana satu dan jadikan sbgai satu ikon kpd diri mereka.

tepuk dada tanya selera..
mana satu yg kacak/cantik?bagaimana nk pilih?tanya nafsu betul x?bila nafsu dah bersuara,iman diketepikan.

tepuk dada tanya iman..
iman jawab apa?carilah perkara yg mndekatkan dirimu dengan PENCIPTAmu..

so..pangkalnya disini.IMAN
utk atasi masalah ni kita kena gilap IMAN dan atasi NAFSU.sebelum kita wat tindakan selanjutnya,kita kena cari penawar bagi barah ni dulu.

pengaruh korea ni dah meresap ke hati,so kita kena rawat hati dulu.btul x?mula dari akar umbi barulah kita dapat rawat semua.jika kita cantas dari atas,ia akan bertunas semula kerana akarnya masih ada lagi.hati kotor,terhijab dari kebenaran...pada pandangan sy,kita kena ajar mrk cara2 mmbersihkan hati,mengawal nafsu dan mnjaga iman.dan kita kna perlahan2 dan bykkan brsabarkan.jgn nak harapkan mrk menerima dalam jangka masa yg singkat.biarpun berbulan,bertahun...tereuskan usaha utk kesan jangka masa panjang.

method?masing2 bley pk mgikut ksesuaian dan keadaan sekeliling kan?biarpun cara berbeza tetapi matlamat kita tetap sama.


Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Pengaruh Hiburan Korea..   Today at 22:28

Back to top Go down
 
Pengaruh Hiburan Korea..
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
NKI SMKA :: PERBINCANGAN UMUM-
Jump to: