NKI SMKA
Sila daftar untuk masuk ke laman ini.Anda bukan ahli web nki?Tidak mengapa,teruskan melayari..Namun seeloknya daftar(register) dahulu.Laman web ini terbuka kepada semua pelajar smka,tidak mengira apa jua status anda disekolah.Wallahuallam

NKI SMKA

Laman yang menyatukan semua pelajar smka seluruh Malaysia dalam membina satu keutuhan ukhwah yang membawa ke syurga.Insyaallah..
 
HomePortalCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." (Al-Baqarah : 216) "Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya." (Al-Baqarah : 286)
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar
KALENDER
iluvislam
iluvislam
Latest topics
» Di mana hilangnya personaliti pelajar sekolah agama?
Tue 9 Oct - 18:51 by yusra

» krang kyakinan diri..
Tue 9 Oct - 18:46 by yusra

» impian
Tue 9 Oct - 18:39 by yusra

» Layakkah aku?? buangkan sahaja...
Thu 19 Jan - 23:31 by Diya Sena

» Syukran
Fri 6 Jan - 23:46 by uckiller

» Lagu Nadwah~
Wed 14 Dec - 19:46 by myra dyla

» NKI WALLPAPER 2
Mon 7 Nov - 23:43 by farah

» Legasi Kepimpinan
Fri 5 Aug - 23:26 by ahmad amin idris

» Ayuh Amilin
Thu 21 Jul - 11:06 by hUrUn aIn

Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest

None

Most users ever online was 19 on Fri 19 Nov - 22:48
Social bookmarking
Social bookmarking Digg  Social bookmarking Delicious  Social bookmarking Reddit  Social bookmarking Stumbleupon  Social bookmarking Slashdot  Social bookmarking Furl  Social bookmarking Yahoo  Social bookmarking Google  Social bookmarking Blinklist  Social bookmarking Blogmarks  Social bookmarking Technorati  

Bookmark and share the address of NKI SMKA on your social bookmarking website

Bookmark and share the address of NKI SMKA on your social bookmarking website

Share | 
 

 Beri Salam....

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
aina kamil
AKTIF
AKTIF


Posts : 50
Join date : 19/11/2010
Age : 21
Location : Kota Bharu,Kelantan

PostSubject: Beri Salam....   Tue 23 Nov - 22:58

Assalamualaikum..

Topik yang ana nk bincang hari ini adalah simple sahaja....'BERI SALAM'

Kalau dilihat sekarang ramai yang nak cepat, malas menaip atau menekan butang....
??? apa maksud ni???

Anda pernah melihat perkataan ini??

- SALAM
- AKUM
-ASKUM
- dll ( shortform bagi Assalamualaikum)

Ustaz ana pernah memberi pandangan bahawa shortform seperti itu x memberi makna dalam memberi salam..
Kalau difikir-fikirkan memang betul...

Bolehkah kita sebagai pemimpin mengubah situasi ini??

Ini hanyalah pandangan ana..Kalau ada pandangan boleh kemukakan....=)

Wallahualam...syukran kerana memberi perhatian...




Back to top Go down
View user profile http://awannanobiru.blogspot.com
myra dyla
AKTIF
AKTIF


Posts : 42
Join date : 20/11/2010
Age : 22
Location : Kuala Perlis

PostSubject: Re: Beri Salam....   Tue 23 Nov - 23:10

assalamualaikum.....ana juga pernah dgr ttg msalah ini...tp bg ana..jln pyelesaian kpd msalah ini ialah sbaiknya kita x perlu mnaip SALAM tersebut...krna..mngikut pndangan ustazah ana, sekiranya kita menaip salam tersebut, seolah-olah kita mmberi salam kpd diri sndri...krna salam trsebut akn dibaca oleh kita sndri...oleh itu, wajib ke ats kita mnjwb salam trsebut....
SYUKRAN.....
Back to top Go down
View user profile
Wan Syahirah Wan Jafri
AKTIF
AKTIF


Posts : 37
Join date : 20/11/2010
Age : 22
Location : Taman Melati,Setapak,Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Beri Salam....   Wed 24 Nov - 15:13

ada betulnya jgak pandangan myra dyla td tu.. sebaiknya x yah taip. lagipun kalau lihat trend skrg suka gne perkataan as 'askum' or 'akum' 2 sbnarnya bawa maksud yang x baik.. so utk elakkan masalah ni getting worst,bg yg berpegang pd sadduzzaraik bleh bent terus mcam yg diktekan td.. x yah taip langsung..
Back to top Go down
View user profile http://durratul-islam.blogspot.com
Syifaul Izzah
HAMPIR AKTIF
HAMPIR AKTIF


Posts : 24
Join date : 17/11/2010
Age : 22
Location : jitra,kedah

PostSubject: Re: Beri Salam....   Wed 24 Nov - 16:04

sebenarnya ana agak keliru dgn permasalahan ni..haritu ana ada dgr ceramah kata sebaiknya berilah salam dgn prkataan SALAM..sbbnye kite x tahu betul @ tak ejaan assalamualaikum tuh dalam bhs melayu..mungkin ejaan dlm bhs jawi susah utk digunakan spt dlm phone..
merujuk kpd mksud salam..salam bererti sejahtera,right?so,assalamualaikum sejahteralah keatas kamu..kt sini nk tye,ok ke x sebenarnya klu kita hanya menggunakn prkataan SALAM tu..
nk tye jgak..knape myra dyla cakap klu kite gne salam tu seolah2 beri salam dkat diri sendiri sbb kite jgak yg akan baca salam tu?x faham...
Back to top Go down
View user profile
Wan Syahirah Wan Jafri
AKTIF
AKTIF


Posts : 37
Join date : 20/11/2010
Age : 22
Location : Taman Melati,Setapak,Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Beri Salam....   Wed 24 Nov - 16:27

to syifaul izzah: btul gak kte anti. why not kalau just send perkataan salam je? ana pn biasa buat mcam 2. Selalunya isu yang dibangkitkan psal salam ni ialah tentang penggunaan perkataan 'askum' or 'akum' 2 sbab mmg those words membawa maksud yg kurg baik. Tp tntg isu seolah2 beri salam pd diri sndiri 2 x pernah plak ana dgr.
Back to top Go down
View user profile http://durratul-islam.blogspot.com
myra dyla
AKTIF
AKTIF


Posts : 42
Join date : 20/11/2010
Age : 22
Location : Kuala Perlis

PostSubject: Re: Beri Salam....   Wed 24 Nov - 18:15

syifaul izzah: mksud ana, kita type prkataan salam tu kan????jd, lpas kita type, kita akn bca blik apa yg kita type tu....jwb salam itukn wajib....jd kita sprt mnjwb salam yg kita sndri bg kat org....faham x???harap2 pnjelasan ana ckup...klau masih x faham..ana mntk maaf ye...insyaAllah klau ana boleh jelaskan lg..ana akn jlaskan.....
Back to top Go down
View user profile
Syifaul Izzah
HAMPIR AKTIF
HAMPIR AKTIF


Posts : 24
Join date : 17/11/2010
Age : 22
Location : jitra,kedah

PostSubject: Re: Beri Salam....   Wed 24 Nov - 20:26

to myra dyla:syukran atas penjelasan enti..ana td x faham sgt..tp insya-Allah skarang ni ana dah faham..tp bila kita type tu..secara x lgsung org yg kita send message tu pun akan bce..so samalah mcm kite yg bg salam..sbenarnya niat kita hndak mmberi salam kpd die...jd wajiblah org yg mnerima message tu mnjawab salam kite..ok..sbenarnye hukum mmberi salam sunat..tp hukum mnjawab salam itulah yg wajib..
Back to top Go down
View user profile
myra dyla
AKTIF
AKTIF


Posts : 42
Join date : 20/11/2010
Age : 22
Location : Kuala Perlis

PostSubject: Re: Beri Salam....   Wed 24 Nov - 22:47

alhamdulillah....faham pun....mcm tu laa mksud ana... Very Happy
Back to top Go down
View user profile
Wan Syahirah Wan Jafri
AKTIF
AKTIF


Posts : 37
Join date : 20/11/2010
Age : 22
Location : Taman Melati,Setapak,Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Beri Salam....   Thu 25 Nov - 15:27

alhamdulillah.. bru la ana faham. jazakillah pd myra dyla atas penerangannya.. btul jgak kn.. kita bce jgak apa yg kita tulis as if kita bg salam kt diri sndiri..hmm.. Idea
Back to top Go down
View user profile http://durratul-islam.blogspot.com
myra dyla
AKTIF
AKTIF


Posts : 42
Join date : 20/11/2010
Age : 22
Location : Kuala Perlis

PostSubject: Re: Beri Salam....   Thu 25 Nov - 20:00

tp, mgikut kbiasaan, klau kita nk mlakan suatu prbualan...kita akn bg salam dlu...mgkin dlm stuasi mcm ni kita boleh tulis SALAM bila nk mulakn prbualan tu...apa pndapat kalian????
Back to top Go down
View user profile
Syifaul Izzah
HAMPIR AKTIF
HAMPIR AKTIF


Posts : 24
Join date : 17/11/2010
Age : 22
Location : jitra,kedah

PostSubject: Re: Beri Salam....   Thu 25 Nov - 23:37

pada pndapat ana la kan..ana rasa lebih wajar jika kita hanya mggunakan perkataan SALAM tu drpd tiada langsung ucapan salam,,,.. Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile
Wan Syahirah Wan Jafri
AKTIF
AKTIF


Posts : 37
Join date : 20/11/2010
Age : 22
Location : Taman Melati,Setapak,Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Beri Salam....   Fri 26 Nov - 14:18

ha ah kn.. insyaAllah itu yang lebih baik...Smile
Back to top Go down
View user profile http://durratul-islam.blogspot.com
Hafiz Hafifi
SANGAT AKTIF
SANGAT AKTIF


Posts : 73
Join date : 18/11/2010
Age : 22
Location : jerantut

PostSubject: Re: Beri Salam....   Fri 26 Nov - 19:06

salam...

tajuk ttg SALAM...memberi salam...
shotform akum,askum memberi maksud suatu tuhan kpd sebuah bangsa pribumi(sy x igt de kat mne)...

salam...ya2,betul tu,elok mggunakan salam dan tiada salahnya dan tiada langsung kurangnya...AS-SALAM
x perlu sy nk jelaskan dari mana datangnya perkataan ini,jelas dari mana dan maknanya...
dan sy rasa kita semua faham bahawa setiap perbuatan kita digalakkan dgn memulakn dgn nama allah utk mmberkati aktiviti kita....dan utk mengelakkan perbezaan tutur kata arab dgn ejaan roman..
perkataan SALAM adlh perkataan terbaik dan merupakan juga dzikir...

hmm...dan ttg menyampaikan salam.sampaikan salam?wajib mnjawab salam kan?
tetapi jika ada org minta kita tolong sampaikan salam kita kpd seseorang,org yg nk disampaikan itu x wajib mnjawab,tetapi jika org menyampaikan assalamu'alaikum(maaflah jika ejaan salah) kpd org lain melalui kita,org trsebut wajib menjawab salam trsebut...--sekadar info,maaflah lari topik sikit
Back to top Go down
View user profile
myra dyla
AKTIF
AKTIF


Posts : 42
Join date : 20/11/2010
Age : 22
Location : Kuala Perlis

PostSubject: Re: Beri Salam....   Fri 26 Nov - 22:20

hafiz hafifi..: maaf...ana kurang faham dgn pnjelasn anta ttg myampaikn salam...bleh jlaskn lg???
Back to top Go down
View user profile
nazz lina
BIASA
BIASA


Posts : 13
Join date : 21/11/2010
Age : 22
Location : Pulau Mutiara..

PostSubject: Re: Beri Salam....   Sat 27 Nov - 9:01

tntg salam ni, ustaz ana prnah cakap kita x wajib jwb klau org beri salam sekadar cakap "salam".....Maknanya klau org beri salam kat kita dgn ucapan 'salam' saja kita x wajib jwb sbb kewajipan jwb salam adlh apabila seseorg memberi salam dgn ucapan 'assalamualaikum'....
itu sekadar perkongsian,harap dibetulkan klau salah.....
Back to top Go down
View user profile http://tafaqquhwatahannuth.blogspot.com/
myra dyla
AKTIF
AKTIF


Posts : 42
Join date : 20/11/2010
Age : 22
Location : Kuala Perlis

PostSubject: Re: Beri Salam....   Sat 27 Nov - 11:32

mksudnya..klau org kirim salam kt kita, kita x wjib jwb...tp klau org kirim salam dgn ucapan 'assalamualaikum'..,kita wajib jwb salam tu....mcm tu??...wallahualam....
Back to top Go down
View user profile
nazz lina
BIASA
BIASA


Posts : 13
Join date : 21/11/2010
Age : 22
Location : Pulau Mutiara..

PostSubject: Re: Beri Salam....   Sat 27 Nov - 11:34

ye mcm tu la apa yg ana tahu.....
Back to top Go down
View user profile http://tafaqquhwatahannuth.blogspot.com/
harith
AKTIF
AKTIF


Posts : 45
Join date : 26/11/2010
Age : 22
Location : kluang,johor

PostSubject: Re: Beri Salam....   Sat 27 Nov - 13:57

assalammua'laikumwarrahmatullah~
ana ada kemusykilan sikit.kalaw golongan yg rmai(stiap manusia dalam kumpulan melafazkan salam) memberi salam kepada seorang individu adakah seorang individu itu wajib membalaz salam kesemua ahli kumpulan itu??
Back to top Go down
View user profile
nazz lina
BIASA
BIASA


Posts : 13
Join date : 21/11/2010
Age : 22
Location : Pulau Mutiara..

PostSubject: Re: Beri Salam....   Sat 27 Nov - 14:09

klau ada mslh mcm tu,kita hny perlu jwb sekali saja setahu ana....klau nnak lihat perkataan 'kum' dlm 'assalamualaikum' dah mmbw maksud kalian...jd memadai kita mnjwb hny sekali...

sekadar perkongsian,betulkan jika salah........
Back to top Go down
View user profile http://tafaqquhwatahannuth.blogspot.com/
harith
AKTIF
AKTIF


Posts : 45
Join date : 26/11/2010
Age : 22
Location : kluang,johor

PostSubject: Re: Beri Salam....   Sat 27 Nov - 14:15

kalau golongan yang besar memberi slam kpd golongan yg kecil ada dlm mana2 dalil atau tiada?yang setahu ana,golongan kecil ,memberi salam kpd golongan yg besar ada le..ada x mna2 dlil dr hadith/quran/ijmak ulama'??
Back to top Go down
View user profile
nazz lina
BIASA
BIASA


Posts : 13
Join date : 21/11/2010
Age : 22
Location : Pulau Mutiara..

PostSubject: Re: Beri Salam....   Sat 27 Nov - 14:43

http://jalanakhirat.wordpress.com/2010/03/01/hukum-memberi-salam/



ni sekadar perkongsian,cuba bc di laman dia ats...walupun tidak mnjwb soalan anta scra terus..InsyaAllah mungkin dpt membantu....
Back to top Go down
View user profile http://tafaqquhwatahannuth.blogspot.com/
harith
AKTIF
AKTIF


Posts : 45
Join date : 26/11/2010
Age : 22
Location : kluang,johor

PostSubject: Re: Beri Salam....   Sat 27 Nov - 15:08

3. memberi salam ialah sunat kifayah sekiranya yang memberi salam lebih dari seorang, menjawabnya adalah fardu ain sekiranya yang menerima salam seorang.

maksudnya fardhu ain dan wajib menjawab salam kepada pemberi salam lebih dari seorang.

jadi wajib balaz salam sekali sahaja la ye...sebab makna wa'alaikumsalam ialah sejahtera ke atas 'kamu'
ayat 'kamu' ini=jamak{dalam bahasa arab (كم)}

alhamdulillah.syukran!!
Back to top Go down
View user profile
nazz lina
BIASA
BIASA


Posts : 13
Join date : 21/11/2010
Age : 22
Location : Pulau Mutiara..

PostSubject: Re: Beri Salam....   Sat 27 Nov - 15:19

ye btul2......
Back to top Go down
View user profile http://tafaqquhwatahannuth.blogspot.com/
myra dyla
AKTIF
AKTIF


Posts : 42
Join date : 20/11/2010
Age : 22
Location : Kuala Perlis

PostSubject: Re: Beri Salam....   Mon 29 Nov - 20:06

enurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi salam dengan lafaz “Assalamualaikum” dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap iaitu “Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh”

Ringkasnya, baginda SAW akan ;Beri salam dengan ucapan - “Assalamualaikum”

dan…Jawab salam - “Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh”


Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam,
saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat.

Jawab salam yang betul ialah ;

“WAALAI KUMUS SALAM”dan bukannya yang selalu saya dengar iaitu ;

“WAALAI KUM SALAM”


Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata

“Kirim salam, assalamualaikum pada ZIZAH ye” contoh lerr…

Dan bukannya : “Kirim salam kat ZIZAH yer”


Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti ” Ko tolong kirim salam maut kat dia yer“.

Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan!


Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan “Assalamualaikum” dengan “A’kum” dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.


Jika perkataan “Assalamualaikum” itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan
“As Salam” yang membawa maksud sama dengan “Assalamualaikum”.

Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform “A’kum” dalam sms ataupun email. Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud ‘BINATANG‘ dalam Bahasa Ibrani.

Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud ‘HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT‘.

Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform “A’kum“, kita ingatkan dia guna “As Salam” kerana salam ialah dari perkataan “Assalamualaikum“.

Sekian, semoga ada manfaatnya.

~artikel di ats harap dpt mmbntu sdikit dlm msalah ini~......
Back to top Go down
View user profile
Wan Syahirah Wan Jafri
AKTIF
AKTIF


Posts : 37
Join date : 20/11/2010
Age : 22
Location : Taman Melati,Setapak,Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Beri Salam....   Tue 30 Nov - 12:44

jazakahumullah 'alaikum atas info2 dan perkongsiannya... alhamdulillah ia byk membantu memantapkan ilmu yg sedia ada..
Back to top Go down
View user profile http://durratul-islam.blogspot.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Beri Salam....   Today at 22:29

Back to top Go down
 
Beri Salam....
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
NKI SMKA :: PERBINCANGAN UMUM-
Jump to: