NKI SMKA
Sila daftar untuk masuk ke laman ini.Anda bukan ahli web nki?Tidak mengapa,teruskan melayari..Namun seeloknya daftar(register) dahulu.Laman web ini terbuka kepada semua pelajar smka,tidak mengira apa jua status anda disekolah.Wallahuallam

NKI SMKA

Laman yang menyatukan semua pelajar smka seluruh Malaysia dalam membina satu keutuhan ukhwah yang membawa ke syurga.Insyaallah..
 
HomePortalCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." (Al-Baqarah : 216) "Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya." (Al-Baqarah : 286)
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar
KALENDER
iluvislam
iluvislam
Latest topics
» Di mana hilangnya personaliti pelajar sekolah agama?
Tue 9 Oct - 18:51 by yusra

» krang kyakinan diri..
Tue 9 Oct - 18:46 by yusra

» impian
Tue 9 Oct - 18:39 by yusra

» Layakkah aku?? buangkan sahaja...
Thu 19 Jan - 23:31 by Diya Sena

» Syukran
Fri 6 Jan - 23:46 by uckiller

» Lagu Nadwah~
Wed 14 Dec - 19:46 by myra dyla

» NKI WALLPAPER 2
Mon 7 Nov - 23:43 by farah

» Legasi Kepimpinan
Fri 5 Aug - 23:26 by ahmad amin idris

» Ayuh Amilin
Thu 21 Jul - 11:06 by hUrUn aIn

Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest

None

Most users ever online was 19 on Fri 19 Nov - 22:48
Social bookmarking
Social bookmarking Digg  Social bookmarking Delicious  Social bookmarking Reddit  Social bookmarking Stumbleupon  Social bookmarking Slashdot  Social bookmarking Furl  Social bookmarking Yahoo  Social bookmarking Google  Social bookmarking Blinklist  Social bookmarking Blogmarks  Social bookmarking Technorati  

Bookmark and share the address of NKI SMKA on your social bookmarking website

Bookmark and share the address of NKI SMKA on your social bookmarking website

Share | 
 

 Mengapa doa tidak dikabulkan???

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
amna qatrunnada
HAMPIR AKTIF
HAMPIR AKTIF


Posts : 24
Join date : 19/11/2010
Age : 22
Location : marang,trg

PostSubject: Mengapa doa tidak dikabulkan???   Mon 22 Nov - 0:12

'Jangan salahkan Allah bila doa tak dikabulkan dan jangan pula menggerutu atau jemu,'' kata Abdul Qadir-Jailani dalam Mafatih al-Ghaib. Yang perlu dipertanyakan adalah mengapa doa kita tak terkabul? Ada dua sebab mengapa doa tertolak. Yaitu, pertama, tidak memperhatikan adab berdoa, baik adab lahir maupun adab batin.
Rasulullah SAW bersabda, ''Doa seorang hamba Allah tetap dikabulkan selama ia tidak berdoa untuk suatu perbuatan dosa atau memutuskan silaturahim atau tak terburu-buru segera dikabulkan.'' Seorang sahabat bertanya, ''Wahai Rasulullah, apakah maksud terburu-buru?'' Rasulullah menjawab, ''Ia mengatakan, 'aku telah berdoa tapi aku tidak melihat doaku dikabulkan', sehingga ia mengabaikan dan meninggalkan doanya itu.'' (HR Muslim).

Ketika suatu doa tak segera menampakkan tanda-tanda terijabah, maka seharusnya seseorang tetap berbaik sangka kepada Allah SWT. Sebab, Allah SWT akan mengganti bentuk pengkabulan doa dengan sesuatu yang lebih bermanfaat bagi si pemohon atau ditunda pengabulannya hingga hari akhirat dalam bentuk deposito pahala.
Kedua, perilaku buruk. Syaqiq al-Balkhi bercerita: ketika Ibrahim bin Adham berjalan di pasar-pasar Bashrah, orang-orang mengerumuni beliau. Mereka bertanya, mengapa Allah belum juga mengabulkan doa mereka padahal telah bertahun-tahun berdoa, serta bukankah Allah berfirman, ''Berdoalah kalian, maka Aku mengabulkan doa kalian.'' Ibrahim bin Adham menjawab, ''Hatimu telah mati dari sepuluh perkara.
'' Yakni, pertama, engkau mengenali Allah, tetapi tidak menunaikan hak-Nya. Kedua, engkau membaca kitab Allah, tetapi tidak mau mempraktikkan isinya. Ketiga, engkau mengaku bermusuhan dengan iblis, tetapi mengikuti tuntunannya. Keempat, engkau mengaku cinta Rasul, tetapi meninggalkan tingkah laku dan sunah beliau. Kelima, engkau mengaku senang surga, tetapi tidak berbuat menuju kepadanya.
Keenam, engkau mengaku takut neraka, tetapi tidak mengakhiri perbuatan dosa. Ketujuh, engkau mengakui kematian itu hak, tetapi tidak mempersiapkan diri untuk menghadapinya. Kedelapan, engkau asyik meneliti aib-aib orang lain, tetapi melupakan aib-aib dirimu sendiri. Kesembilan, engkau makan rezeki Allah, tetapi tidak bersyukur pada-Nya. Dan kesepuluh, engkau menguburkan orang-orang, tetapi tidak mengambil pelajaran dari peristiwa itu.
( M Subhi-Ibrahim )
Back to top Go down
View user profile
aliff
AKTIF
AKTIF


Posts : 42
Join date : 19/11/2010
Age : 22
Location : qelate

PostSubject: Re: Mengapa doa tidak dikabulkan???   Mon 22 Nov - 0:19

doa senjata org mu'min!!
Back to top Go down
View user profile
amna qatrunnada
HAMPIR AKTIF
HAMPIR AKTIF


Posts : 24
Join date : 19/11/2010
Age : 22
Location : marang,trg

PostSubject: Re: Mengapa doa tidak dikabulkan???   Mon 22 Nov - 0:28

berdoalh seikhlas hatimu wahai umat Islam...InsyaAllah akan dimakbulkan...berdoalah untuk umat Islam lain yang kurang bernasib baik....
Back to top Go down
View user profile
Wan Syahirah Wan Jafri
AKTIF
AKTIF


Posts : 37
Join date : 20/11/2010
Age : 22
Location : Taman Melati,Setapak,Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Mengapa doa tidak dikabulkan???   Mon 22 Nov - 18:25

fi ra'yi,it is good kita berdoa dalam bahasa Arab as it is bahasa syurga but mungkin kita sendiri pn kurg faham dengan apa yang kita doakan in arabic 2 sbab kita x biasa dengan bahasa 2. Better kita berdoa dalam bahasa melayu agar kita lebih faham apa yang kita minta dan insyaAllah kita akan khusyu' dalam doa dan rasa roja' dlm Allah 2 lebih lg sbab kita betul2 faham dan tahu apa yang kita minta mmg tulus dari dalam hati..
Back to top Go down
View user profile http://durratul-islam.blogspot.com
Syifaul Izzah
HAMPIR AKTIF
HAMPIR AKTIF


Posts : 24
Join date : 17/11/2010
Age : 22
Location : jitra,kedah

PostSubject: Re: Mengapa doa tidak dikabulkan???   Thu 25 Nov - 1:38

jgn berputus asa utk berdoa,krana Allah sentiasa mndengar doa kita..justeru jgn pernah kecewa apabila doa tidak dimakbulkan,bersabarlah kerana Allah sgt mengasihi hambanya dan mengetahui apa yg trbaik utk hamba2nya..
Back to top Go down
View user profile
Wan Syahirah Wan Jafri
AKTIF
AKTIF


Posts : 37
Join date : 20/11/2010
Age : 22
Location : Taman Melati,Setapak,Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Mengapa doa tidak dikabulkan???   Thu 25 Nov - 15:20

betul kata syifaul izzah tu sbab actually Allah sentiasa mendengar hamba2-Nya berdoa padanya n actually byk cara Allah makbulkan doa kita. bila kita selalu berdoa tp Allah x fulfill our wish 2 bkan bermakna Dia doesn't want to makbulkan doa2 kita tapi actually Dia nak tengok kesungguhan kita dalam meminta kepada-Nya dan Dia masih mahu mendengar rintihan hamba2-Nya...
Back to top Go down
View user profile http://durratul-islam.blogspot.com
amna qatrunnada
HAMPIR AKTIF
HAMPIR AKTIF


Posts : 24
Join date : 19/11/2010
Age : 22
Location : marang,trg

PostSubject: Re: Mengapa doa tidak dikabulkan???   Sat 27 Nov - 21:16

janganlah berputus asa seandainya doa tidak dimakbulkan Allah kerana mungkin Allah menjanjikan sesuatu yang lebih baik untuk kita...
Back to top Go down
View user profile
harith
AKTIF
AKTIF


Posts : 45
Join date : 26/11/2010
Age : 22
Location : kluang,johor

PostSubject: Re: Mengapa doa tidak dikabulkan???   Sun 28 Nov - 13:19

assalammua'laikum,

ana berpendapat doa yang tdk dkabulkan adlh lbh dsbabkan trdpat hijab.hijab ini lah yg mnyebabkan doa kita tdk dmakbulkan antaranya ialah sprti yang ditulis oleh amna qatrunnada tentang ''Hatimu telah mati dari sepuluh perkara"..

dlm pmikiran ana,hijab yg ana mksudkan ialah stiap sifat mazmumah yg kta lkukan.krana sifat yg buruk sperti maksiat dn sbgainya akan mnjdi hijab untuk doa kita kpd Allah SWT.Allah itu Maha memakbulkan doa hambanya,tetapi jika hambanya mencampur adukkan yg hak dan batil maka kita sndri boleh brfikir tntng ini.adkh Allah akn memakbulkan doa hmbnya yg mngkar kpd-Nya??
jd utk mnjelaskan lg tntg ini,,mudah sahja,,kita prlu usaha mmbuang sifat mazmumah ini ke luar dari dri kita kerana Allah suka akan hmbanya yg slalu mlakukan prkara2 mahmudah..utk mngenalpasti dri kita ialah dgn ber-muhasabah dri dan stlah itu taubat.,

wallahua'lam~
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Mengapa doa tidak dikabulkan???   Today at 22:29

Back to top Go down
 
Mengapa doa tidak dikabulkan???
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
NKI SMKA :: TAZKIRAH-
Jump to: