NKI SMKA
Sila daftar untuk masuk ke laman ini.Anda bukan ahli web nki?Tidak mengapa,teruskan melayari..Namun seeloknya daftar(register) dahulu.Laman web ini terbuka kepada semua pelajar smka,tidak mengira apa jua status anda disekolah.Wallahuallam

NKI SMKA

Laman yang menyatukan semua pelajar smka seluruh Malaysia dalam membina satu keutuhan ukhwah yang membawa ke syurga.Insyaallah..
 
HomePortalCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." (Al-Baqarah : 216) "Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya." (Al-Baqarah : 286)
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar
KALENDER
iluvislam
iluvislam
Latest topics
» Di mana hilangnya personaliti pelajar sekolah agama?
Tue 9 Oct - 18:51 by yusra

» krang kyakinan diri..
Tue 9 Oct - 18:46 by yusra

» impian
Tue 9 Oct - 18:39 by yusra

» Layakkah aku?? buangkan sahaja...
Thu 19 Jan - 23:31 by Diya Sena

» Syukran
Fri 6 Jan - 23:46 by uckiller

» Lagu Nadwah~
Wed 14 Dec - 19:46 by myra dyla

» NKI WALLPAPER 2
Mon 7 Nov - 23:43 by farah

» Legasi Kepimpinan
Fri 5 Aug - 23:26 by ahmad amin idris

» Ayuh Amilin
Thu 21 Jul - 11:06 by hUrUn aIn

Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest

None

Most users ever online was 19 on Fri 19 Nov - 22:48
Social bookmarking
Social bookmarking Digg  Social bookmarking Delicious  Social bookmarking Reddit  Social bookmarking Stumbleupon  Social bookmarking Slashdot  Social bookmarking Furl  Social bookmarking Yahoo  Social bookmarking Google  Social bookmarking Blinklist  Social bookmarking Blogmarks  Social bookmarking Technorati  

Bookmark and share the address of NKI SMKA on your social bookmarking website

Bookmark and share the address of NKI SMKA on your social bookmarking website

Share | 
 

 ما شاء الله

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
yusra
SANGAT AKTIF
SANGAT AKTIF


Posts : 75
Join date : 01/12/2010
Age : 22
Location : kuantan

PostSubject: ما شاء الله   Thu 30 Dec - 16:09

Bismillahirrahmanirrahim...

Ramai yang menyalahgunakan perkataan tersebut terutamanya orang islam di malaysia...
kita lihat benda ini sebagai sesuatu yang remeh...
tapi tahu tak bahawa maksud kalimah ما شاء الله adalah 'apa yang Allah kehendaki'...
apa yang ana lihat hari ni, ramai daripada kalangan kita menggunakan kalimah ini apabila melihat sesuatu maksiat ataupun perkara2 yang tidak baik
sepatutnya apabila kita melihat perkara2 yang mungkar ini kita menyebut Astaghfirullahalazim
ana akui sebelum mengetahui maksudnya ana tak begitu alert dengan penggunaan kalimah tersebut.. tapi bila dah tahu amalkanlah.. INSYAALLAH
memang nampak remeh tapi kita perlu alert dengan penggunaan kalimah2 yang mengandungi nama Allah ini.. bukan kalimah ما شاء الله sahaja tapi yang lain2 juga
contohnya:
~alhamdulillah Malaysia menang dengan agregat 4-2
~subhanallah comelnya bayi tu

jadinya sebar2kanlah perkara ini...

AMAL FILLAH... UKHWAH FILLAH


Back to top Go down
View user profile
myra dyla
AKTIF
AKTIF


Posts : 42
Join date : 20/11/2010
Age : 22
Location : Kuala Perlis

PostSubject: Re: ما شاء الله   Fri 14 Jan - 17:44

SALAM..ana nk tanya skit..klau mcm tu, situasi mcm mna yg ssuai untuk sbut 'masyaAllah'..??
Back to top Go down
View user profile
nur syazwani
HAMPIR AKTIF
HAMPIR AKTIF


Posts : 29
Join date : 29/12/2010
Age : 22
Location : negeri sembilan

PostSubject: Re: ما شاء الله   Sat 15 Jan - 21:10

w`salam. jika orang arab,mereka menggunakan istilah MasyaALLAH ni apabila berjumpa dengan rakan/saudara yang dah lama tak jumpa<sebagai contoh sahaja>.

ex:

"MasyaALLAH dah lama tak jumpa enti."

kesimpulan,istilah ini sebenarnya digunakan apabila melihat sumthing nice o perkara yang best2 kerana maksud masyaAllah itu sendiri ALLAH THE ALMIGHTY. wallahualam.


<sekadar pendapat>


Back to top Go down
View user profile http://zealouscrew.blogspot.com/
myra dyla
AKTIF
AKTIF


Posts : 42
Join date : 20/11/2010
Age : 22
Location : Kuala Perlis

PostSubject: Re: ما شاء الله   Sat 15 Jan - 22:22

syukran jazilan....sekurang-kurangnya ana dpt sdikit mklumat bg msalah ni.... Surprised
Back to top Go down
View user profile
yusra
SANGAT AKTIF
SANGAT AKTIF


Posts : 75
Join date : 01/12/2010
Age : 22
Location : kuantan

PostSubject: Re: ما شاء الله   Sun 30 Jan - 9:46

nur syazwani wrote:
w`salam. jika orang arab,mereka menggunakan istilah MasyaALLAH ni apabila berjumpa dengan rakan/saudara yang dah lama tak jumpa<sebagai contoh sahaja>.

ex:

"MasyaALLAH dah lama tak jumpa enti."

kesimpulan,istilah ini sebenarnya digunakan apabila melihat sumthing nice o perkara yang best2 kerana maksud masyaAllah itu sendiri ALLAH THE ALMIGHTY. wallahualam.


<sekadar pendapat>



Bismillahirrahmanirrahim...
buat ukhtiku syazwani, kalau ana tak silap, ALLAH THE ALMIGHTY maksudnya ALLAH MAHA BESAR...
untuk penggunaan kalimah masyaALLAH, ia memang digunakan apabila melihat sesuatu yang bagus dan baik seperti yang ukhti katakan...
bersesuaian dengan maksudnya "APA YANG ALLAH KEHENDAKI"...
~ sebarang kekhilafan mohon teguran ~
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: ما شاء الله   Today at 22:28

Back to top Go down
 
ما شاء الله
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
NKI SMKA :: TAZKIRAH-
Jump to: