NKI SMKA
Sila daftar untuk masuk ke laman ini.Anda bukan ahli web nki?Tidak mengapa,teruskan melayari..Namun seeloknya daftar(register) dahulu.Laman web ini terbuka kepada semua pelajar smka,tidak mengira apa jua status anda disekolah.Wallahuallam

NKI SMKA

Laman yang menyatukan semua pelajar smka seluruh Malaysia dalam membina satu keutuhan ukhwah yang membawa ke syurga.Insyaallah..
 
HomePortalCalendarFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in
"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." (Al-Baqarah : 216) "Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya." (Al-Baqarah : 286)
Log in
Username:
Password:
Log in automatically: 
:: I forgot my password
Search
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
December 2016
MonTueWedThuFriSatSun
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
CalendarCalendar
KALENDER
iluvislam
iluvislam
Latest topics
» Di mana hilangnya personaliti pelajar sekolah agama?
Tue 9 Oct - 18:51 by yusra

» krang kyakinan diri..
Tue 9 Oct - 18:46 by yusra

» impian
Tue 9 Oct - 18:39 by yusra

» Layakkah aku?? buangkan sahaja...
Thu 19 Jan - 23:31 by Diya Sena

» Syukran
Fri 6 Jan - 23:46 by uckiller

» Lagu Nadwah~
Wed 14 Dec - 19:46 by myra dyla

» NKI WALLPAPER 2
Mon 7 Nov - 23:43 by farah

» Legasi Kepimpinan
Fri 5 Aug - 23:26 by ahmad amin idris

» Ayuh Amilin
Thu 21 Jul - 11:06 by hUrUn aIn

Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest

None

Most users ever online was 19 on Fri 19 Nov - 22:48
Social bookmarking
Social bookmarking Digg  Social bookmarking Delicious  Social bookmarking Reddit  Social bookmarking Stumbleupon  Social bookmarking Slashdot  Social bookmarking Furl  Social bookmarking Yahoo  Social bookmarking Google  Social bookmarking Blinklist  Social bookmarking Blogmarks  Social bookmarking Technorati  

Bookmark and share the address of NKI SMKA on your social bookmarking website

Bookmark and share the address of NKI SMKA on your social bookmarking website

Share | 
 

 Menunaikan Amanah..

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
aina kamil
AKTIF
AKTIF


Posts : 50
Join date : 19/11/2010
Age : 21
Location : Kota Bharu,Kelantan

PostSubject: Menunaikan Amanah..   Wed 1 Dec - 14:36

Abu Hurairah melaporkan, Rasulullah SAW pernah berkata, 'Tiga ciri-ciri orang munafik adalah apabila berkata,
dia berdusta, apabila berjanji, tidak ditepati dan apabila diberi amanah,dia khianat.'

Semoga kita jauh daripada semua ini..amin...
Back to top Go down
View user profile http://awannanobiru.blogspot.com
Wan Syahirah Wan Jafri
AKTIF
AKTIF


Posts : 37
Join date : 20/11/2010
Age : 22
Location : Taman Melati,Setapak,Kuala Lumpur

PostSubject: Re: Menunaikan Amanah..   Thu 2 Dec - 13:05

amin...
Back to top Go down
View user profile http://durratul-islam.blogspot.com
harith
AKTIF
AKTIF


Posts : 45
Join date : 26/11/2010
Age : 22
Location : kluang,johor

PostSubject: Re: Menunaikan Amanah..   Fri 3 Dec - 1:27

amiin~
Assalammua'laikumwarrahmatullah~
amanah itu mmng prlu kita lkukn sbaik mngkin,jauhkan khianat..
tp skrng nie,,amanah sring di khianati krana bnyak nya amanh yg dia ambil..
mksudnya,bnyak jwatan yg dia sndang..klaw kt skola ue,ckgu slalu ckp yg ambil jwtan bnyak2 sbb leh bwak gi univrsty..tp bg ana prkra tu mcm baek jer an ddgar..stlah dirasa bru trasa kan..btapa bnyak amanah yg prlu kita lkukan,shngga ada yg tdk slesai atau lbih tpat 'dikhianati'..tak ke kite lihat prkara nie scra serius??sbb ana lihat bnde nie da jd prkra biasa kt skola.smpai kan amanah kpd Allah juga dtnggalkan..klw da jd cm nie kita da x lyk dgelar hamba Allah,ttpi ptt dgelar pengkhianat..dlm pmikran ana,jwtan yg kita sndang tu agak2 la,jgn tamak nk bolot smua nya,kita brsdrhana.kan bgus cm tu,jwtan tu bleh kite brikan pluang kpd saudra2 kita yg lain.."kite kt skola nie prlu ada prsaingan" x bgus cm nie,,prsaingan cm ner pon,kite still prlu cooperate each other,,kita manusia satu bangsa,,we are in one race, a humanrace..prsaingan mstilah yg sehat ye..ingt,amanah kita nie bukan utk file didunia shj,ttpi file yg akan dbuka smula di akhirt kelak...jwtan?? jgn risau..jwatan kita yg pling tnggi hnya 'hamba'.

wallahua'lam~
Back to top Go down
View user profile
yusra
SANGAT AKTIF
SANGAT AKTIF


Posts : 75
Join date : 01/12/2010
Age : 22
Location : kuantan

PostSubject: Re: Menunaikan Amanah..   Fri 18 Mar - 13:29

assalamualaikum..

Macam mane kalau kita tak nak jawatan tue dan kita dah cuba menolaknya tapi disuruh juga untuk memegang jawatan tersebut.. bila kerja dilakukan tanpa kerelaan, perasaan ikhlas susah nak dapat.. walaupun dah paksa untuk menjalankan amanah tue dengan ikhlas tapi tak boleh juga.. camne ye?
Back to top Go down
View user profile
ahmad amin idris
SANGAT AKTIF
SANGAT AKTIF


Posts : 97
Join date : 18/11/2010
Age : 22
Location : Kuala Lipis

PostSubject: Re: Menunaikan Amanah..   Fri 18 Mar - 20:23

assalamualaikum..
manusia, apabila telah sampai yang telah ditetapkan, manusia akan ditaklifkan ke atasnya untuk menunaikan amanahnya terhadap ALLAH..ketika itu, manusia tidak boleh menolaknya kerana kita telah berjanji dahulu untuk memikul tenggungjawab ini..adakah kamu lupa.?

apapun, jawatan yang telah ditaklifkan bukanlah kebanggaan(tasyrif) semata-mata namun taklifan yang sangat berat..manusia hendak tidak hendak mestilah menrima dengan rela hati dan menunaikan amanah tersebut dengan jayanya..

allah telah menjadikan bukanlah secara sia2...jawatan yang diberi itu merupakan tarbiyyah dan mehnah yang pertama..tarbiyyah yang mematangkan kita..sesungguhnya, tentera Allah itu ramai dan terus bergerak tanpa menunggu insan lain..Maka, tersangat rugi enti mensia-siakan jawatan dengan begitu sahaja...

keikhlasan itu lahir dari jiwa yang murni..amanah itu pasti ditanya kelak...bukankah Allah melihat kepada usaha (memaksa untuk ikhlas) bukan hasilnya..sonye..sebagai manusia, kita hanya berusaha-usaha,usaha dan usaha...jangan lekas berasa jatuh..itulah penyakit pemimpin...

Khulasahnya, usaha, enti ada potensi tersebut,ana yakin...
Back to top Go down
View user profile
yusra
SANGAT AKTIF
SANGAT AKTIF


Posts : 75
Join date : 01/12/2010
Age : 22
Location : kuantan

PostSubject: Re: Menunaikan Amanah..   Sat 19 Mar - 11:22

jazakallah...
atas kata2 yang diberikan..
tapi ana nak perbetulkan kat sini yang ana cuma bertanya.. perkara nie bukan berlaku kat ana.. sekadar pertanyaan sahaja.. apa pun kata2 nie amat berguna.. kita tak tahu apa yang akan berlaku masa depan.. mungkin ana akan hadapinya satu hari nanti

anyway, betul la kata enta tue.. apabila kita telah diberikan satu amanah tue kita perlulah terimanya dgn ikhlas dan apabila kita telah dipilih oleh ALLAH maknanya kita ada potensi untuk melakukannya yang penting kita mesti berUSAHA dan IKHLAS..

Jadi, kepada pemimpin2 seperjuangan (termasuk diri ana) terimalah amanah dengan seikhlasnya dan usahalah untuk melaksanakannya dgn penuh rasa tanggunggjawab..
kita semua ada potensi untuk melakukannya

Sesungguhnya semua orang tue adalah kepada dirinya sendiri.. Smile
sekali lagi syukran...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Menunaikan Amanah..   Today at 5:10

Back to top Go down
 
Menunaikan Amanah..
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
NKI SMKA :: HADITH-
Jump to: